כל אחד מאתנו ודאי חש ביום מן הימים שאין לו כוח לצאת מהמיטה ולהתייצב בעבודה. לגיטימי. אך מה קורה כאשר אתה חייל והמקום שאינך מעוניין להתייצב בו הוא הצבא?
הצבא מגדיר כמה מצבים, בעזרתו של חוק השיפוט הצבאי, בהם חייל שנעדר משירותו הצבאי ללא האישורים הנדרשים לו לכך, יוגדר כנפקד והם:
חייל שאינו מתייצב ביחידתו במועד שנקבע לו.
חייל שעזב את יחידתו ברשות ואינו שב ליחידתו במועד, שלא ברשות.
חייל אשר אינו נמצא במקום בו הוא צריך להיות בזמן בו הוא צריך להיות שם או חייל שעזב את הארץ ללא אישור מהצבא.
חייל אשר הוצב על ידי יחידתו ביחידה אחרת ואינו הגיע במועד שנקבע.
כל מקרה הנוגע לחייל שנפקד משירותו הצבאי יטופל על ידי משרד השלישות של יחידתו. במידה ולא עברו 21 ימים מיום היעדרותו, על החייל נדרש להתייצב ביחידתו וברגע שיעשה כן, יעמוד לדין משמעתי על ביצוע העבירה, שהעונש המקסימלי עליה, הוא 3 שנות מאסר.
במידה והחייל לא שב ליחידתו לתקופה שעולה על 21 ימים, המקרה שלו יועבר למדור עריקים של השלישות הראשית וברגע שייתפס, יוגש נגדו כתב אישום והוא יעמוד בפני בית דין צבאי. בנוסף, הטיפול בחייל שמוגדר כעריק יעבור לידיה של המשטרה הצבאית בפרט ולרשויות החוק השונות בכלל ונגד אותו חייל יוצא צו עיכוב יציאה מהארץ כמו גם צו מעצר.
חייל שמוגדר כעריק מאבד זכויות רבות המגיעות לו מתוקף היותו חייל, לפרק הזמן בו ערק מן הצבא. לכן, בפרק הזמן בו הוא נעדר מן השירות לא יזכה להטבות ת"ש, הוא לא יקבל משכורת והוא יצטרך להחזיר לצבא את מספר הימים בהם נעדר מן השירות ועל כן יום השחרור שלו מהצבא ידחה.
ההבדל בין נפקד לעריק נובע מתוך הגדרות של השלישות והא מתבטא ביחסו של הצבא אל העבירה, אל פרק הזמן בו ההיעדרות נמשכה ואל העונשים הצפויים כתוצאה מביצוע העבירה.
חייל אשר הוגדר כעריק והוגש נגדו כתב אישום פלילי עלול להישפט בבית דין צבאי אשר לו סמכות ענישה רחבה יותר מדין משמעתי, על כן, הוא צפוי לקבל עונש מאסר גדול יותר ואף רישום פלילי בגין ביצוע העבירה.
חשוב לציין שכל מקרה של עריקות ונפקדות נבחן לגופו מכיוון שלכל מקרה נסיבות שונות, שהובילו לביצועו. לכן, העונש שיוטל על חייל שערק, תלוי לחלוטין בנסיבות לעריקתו. בנוסף, חשוב לציין כי פרקליטות עריקים העוסקת בנושא העריקות, יכולה להחליט שלא להגיש כתב אישום כנגד אותו חייל ולקבוע כי גם חייל שערק יעמוד בדין משמעתי ולא בפני בית דין צבאי.